Hur använder man en sticksåg korrekt?

Sticksågen tillåter alla snitt: raka, slingrande, böjda eller komplicerade. Den är lämplig för tillverkning av många möbler, hyllor, dekorationer av alla slag.

Gör snitt med en sticksåg

Nödvändigt material

  • Kontursåg
  • Sticksågsblad
  • Veke
  • Borra
  • Skärguide
  • Cirkulär skärguide

Sticksågsinställningar

Sticksågen består av ett motorblock och en isolerande kropp 1. Denna maskin består av en motorenhet (300 eller 400 W) och en isolerande kropp. Den har ett brett handtag för ett bra grepp (den kan manövreras med en hand) och en skärguide i metall. En lutningssula vilar på ytan som ska skäras. Välj ett blad efter materialet som ska bearbetas 2. Välj ett blad efter materialet som ska bearbetas: trä (med hänsyn till tjocklek och hårdhet), koppar, aluminium, stål, spånskiva. Fäst bladet genom att skruva 3. Placera bladet i sitt hölje. Säkra den genom att skruva; dra åt skruvarna på sågens nos ordentligt. Ställa in pendelrörelseväljaren 4. Ställ in pendelrörelseväljaren i enlighet med materialen som ska skäras. Med detta system (pendelrörelse) återger sågen sågens naturliga rörelse. Justering av knivhastigheten 5. Justera maskinens elektroniska variator, dvs knivhastigheten: från 500 till 3000 slag/minut. Maskinen måste rotera tillräckligt långsamt för hårda material (metaller), snabbare för mjuka material (trä). Använd en ganska låg hastighet för slingrande skär. Rita ett märke innan du gör ett snittJustering för ett vinklat snitt

6. Spåra alltid innan du gör ett snitt. Den bearbetade basteringen här är cirka 60 mm tjock (maximal tjocklek för en 330W såg). Luta sulan till önskad vinkel och dra åt skruven 7. För ett vinklat snitt, luta maskinens sula till önskad vinkel och dra åt en skruv. För att göra en 450-utskärning på en bräda, håll sågkroppen med en hand. Underhåll kroppen och det övre handtaget 8. På den andra, håll i det övre handtaget.

Cirkulär utskärning

Börja sågningen lite utanför skärlinjen 1. Det cirkulära snittet som görs här i ett ganska tjockt trästycke kräver en exakt kontur. Såga lite utanför snittlinjen, speciellt för sammansättningar: denna försiktighetsåtgärd möjliggör eventuella korrigeringar med rasp. Gräv hål för att koppla in sågbladet 2. För att skära ut mittmönstret, gräv hål för att koppla in sågbladet. Använd en borr med tillräcklig diameter och borra tre hål i konstruktionens inre vinklar med hjälp av en borr eller, om det inte är möjligt, en vevaxel. Följ stigen med sågen i ganska låg hastighet 3. Följ stigen med sågen, i ganska låg hastighet (slingrande snitt). Du behöver inte behålla skärguiden för denna operation. En blåsanordning eliminerar sågdamm som alltid är ett problem för sikten. Använd en speciell guide för att skära en cirkel 4. För att enkelt skära en cirkel, använd denna speciella guide. Änden av guiden är toppad med ett litet plasthandtag som gör att den kan fixeras i mitten av cirkeln. Efter att ha justerat radien, håll i änden av staketet med ena handen och styr sågen med den andra. Använd ett stålblad, speciellt för laminat.

Specialsnitt

Luta maskinen för att koppla in sågbladet 1. Att attackera en panel direkt (utan att borra ett hål). Efter perforering, såga sulan i horisontellt läge normalt 2. För att koppla in sågbladet, luta maskinen samtidigt som du håller den med båda händerna. Änden av sågbladet punkterar panelen; det är då möjligt att såga normalt, varvid sulan är i horisontellt läge. Använd skärguiden för att skära rakt på en panel 3. För att göra ett rakt snitt på en panel, använd skärguiden efter att ha justerat den genom att skruva. För att såga i hel panel, använd en regel-guide (cleat). Gör speciella snitt, mycket slingrande, i lutande läge 4. Denna sticksåg låter dig göra speciella snitt, mycket slingrande i en lutande position (som visas på bilden).