Hur tar man bort alla fläckar från en soffa?

Efter några års användning rekommenderas fläckborttagning och rengöring av soffan för att hålla den i gott skick. För detta kan många tips användas för att hitta en ren och trevlig soffa, som första dagen.

6 praktiska tips för att ta loss en soffa

Dammning före rengöring

a damning är nödvändigt innan du rengör och tar bort en tygsoffa eftersom damm kan lämna otäcka spår om den blir blöt. Dessutom är den här typen av nedsmutsning långt ifrån hygienisk. Ett vakuum med ett vanligt mjukt munstycke är lämpligt för denna uppgift. För att ta bort hår är det bästa alternativet att använda självhäftande rullar. Dessutom bör man inte glömma de avtäckta områdena.

Tvålvatten för att ta bort en lerfläck

Rengöring med lTvåligt vatten bör vara tillräckligt om soffan är nedsmutsad av lera. Börja med att ta bort lerrester med en borste eller träspatel. Allt som återstår är att dutta målområdet med en trasa doppad i tvålvatten. Observera att tillägget av citron juice eller frånammoniak kan hjälpa avsevärt om utstryket vägrar att försvinna. Vid behov är det nödvändigt att skölja i slutet av proceduren.

Varför inte använda en fläckborttagningsmedel?

Att använda ett fläckborttagningsmedel ger bättre resultat vid rengöring och färgning av en tygsoffa. Det finns många typer av fläckborttagningsmedel tillgängliga på marknaden idag. Det är dock viktigt att ta hänsyn till typen av tyg innan varje köp med risk för att permanent skada möblerna. Vissa fläckborttagningsmedel kan faktiskt förstöra tyget och är till och med farliga för användaren. Vanligtvis finns rekommendationer för användning i bruksanvisningen för varje produkt.

Ta bort fläckar med raklödder

De raklödder kan även användas för att ta bort färska fläckar från en tygsoffa. Till att börja med är det lämpligt att blotta fläcken med absorberande papper. Täck den sedan med en klick raklödder. En timmes exponeringstid kommer att räcka för att skummet ska skingra hela fläcken. Om inte, gnugga tyget lätt med en mjuk svamp. När den är torr kommer den inte längre att visa några spår av smuts.

Bakpulver: ett effektivt fläckborttagningsmedel

Denna metod är mest tillförlitlig när ursprunget till fläcken är okänt. För denna användning, tillsätt bara två matskedar bakpulver i en stor skål med varmt vatten. En mycket ren trasa kommer att användas för att applicera denna blandning på området som ska rengöras. Fläckarna försvinner efter några gnidningar. För de mer motståndskraftiga är det lämpligt att använda en trasa fuktad med några dropparterpentin. I denna typ av situation är det mycket viktigt att följa försiktighetsåtgärderna för användning till punkt och pricka. Bakpulver kan även användas som strössel om resterna behöver tas bort om det fortfarande är färskt. Efter en torktid är allt som återstår suga produkten och problemet är åtgärdat. Bakpulver kan ersätta produkter som kan skada soffans tyg.

Använda glycerintvål för att ta bort en fläck

Vatten i kombination med glycerin är en bra blandning för att ta bort fläckar från en skinnsoffa. Denna teknik är också förvånansvärt enkel eftersom det handlar om att använda en tvättlapp indränkt i denna lösning. Vrid ur handsken ordentligt innan du tar dig an fläcken med cirkulära rörelser. Använd sedan en mjuk trasa för att torka soffan när fläcken är borta för gott.

Ta bort fläckar med talk, mjöl eller Sommières-jord

Vid fet nedsmutsning är det möjligt att välja mellan talk, mjölet eller jorden i Sommières. Det bästa är att agera så snabbt som möjligt för att förhindra att fläcken fastnar i tyget. Den smutsiga delen bör strö med en av dessa produkter innan den stämplas med en ammoniakimpregnerad trasa. För detta rengöringsalternativ är det nödvändigt att bära en mask och handskar för att undvika skadlig exponering. Om fläcken kvarstår, stryk bara ett ark absorberande papper över det och se till att strykjärnet är tillräckligt varmt.

Ta bort en fläck med rengöringsmjölk

Användningen av rengöringsmjölk är känd för att få bort fläckar på en soffa, allt utan att skada eller missfärga tyget. För att sprida produkten på smutsen, använd en mjuk trasa. För att avsluta proceduren, skölj helt enkelt det behandlade området med en ny fuktig trasa (men inte för mycket) innan du torkar den med en frottéhandduk.

Lossa soffan med vinäger

En blandning av ½ liter vit vinäger med ¼ liter ljummet vatten och 2 matskedar diskmedel får tyget i en soffa att se ut som nytt. Blötlägg bara en svamp i denna blandning innan du vrider ur den ordentligt. Genom att gnugga den smutsiga delen av soffan med denna hemmagjorda produkt försvinner fläcken snabbt. Vid behov går det till och med att förlänga tvätten över resten av möbeln så att dess tyg återfår sin glans. För att avsluta rengöringen, skölj med en fuktig svamp innan du torkar av med en torr svamp. Tyget torkar av sig själv. Efteråt rekommenderas att skydda den för att undvika uppkomsten av ny smuts. För dem som har bråttom, kommer användningen av en torktumlare att påskynda torktiden.

Rengör sofftyget med 70° alkohol

I lika stora mängder är att blanda 70 % alkohol och vatten ett effektivt sätt att få bort alkoholhaltiga drycker på sofftyget. Gnugga den del som ska rengöras med en svamp impregnerad med denna blandning för att ta bort alla spår. För att avsluta denna operation, skölj helt enkelt med en väl urvriden fuktig svamp.

Enkel ångrengöring

Ånga är mycket effektivt för att rengöra tyg utan att skada det. Detta är särskilt fallet med en soffa. För att dra nytta av den här egenskapen behöver du bara köpa en kraftfull ångtvätt. En dålig apparat kommer faktiskt inte att kunna rengöra eller desinficera möblerna. Ångan som frigörs av denna enhet verkar genom att ta bort fettämnen såväl som all instekt smuts. Rengöringsprocessen effektiviseras genom att förångningen sker efter att ångan har nått tygets djup. Observera att bakterier också förstörs av ångtvättaren.

Tillkalla kompetensen hos en professionell hantverkare

Det går även bra att anlita ett proffs för att rengöra en tygsoffa. Den här experten kommer att veta hur man gör vad som krävs för att inte försämra tyget eller basmaterialet i soffan. För att utöva sitt yrke använder en professionell hantverkare verkligen många material för att tvätta och fläcka. Genom att jämföra priserna hos olika städexperter är det möjligt att dra nytta av en kvalitetsinsats, till ett överkomligt pris.

Det finns olika metoder för att rengöra och ta loss en tygsoffa. Först och främst är det lämpligt att bestämma typen av varje fläck innan du ingriper. Effektiviteten av behandlingen och bevarandet av soffans material beror på det. Dessutom, om soffan är avtagbar, tveka inte att ta bort tyget som täcker den för att begränsa eventuella skador.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found