Hur rengör och bleker man radiatorer?

Förutom att vara mer estetisk kan en ren radiator, fri från damm och smuts minska kostnaderna för uppvärmning. Det är viktigt att vidta nödvändiga underhållsåtgärder för att noggrant rengöra radiatorerna för att undvika ansamling av damm. Här är några tips för att effektivt rengöra en radiator.

Rengör en radiator

Rengör kylaren med vinäger och diskmedel

Om du lägger till underhåll på denna apparat till den veckovisa rengöringsrutinen hjälper det till att förhindra ansamling av skräp och smuts. Damm mellan fenorna på en radiator kan förhindra att värmen sprids ordentligt, vilket kräver extra ansträngning för att värma upp rummet. Vinäger är en mild syra som säkert kan användas för att rengöra radiatorer. För att göra detta, här är de viktigaste stegen att följa.

 • Stäng av centralvärmen

Innan du börjar rengöra radiatorn är det viktigt att se till att värmesystemet är avstängt. Det är inte bara säkrare att rengöra en kall radiator, konvektionsströmmen kan också generera damm under rengöringsprocessen.

 • Damma av kylaren med en hårtork

Det är under detta skede som städningen verkligen börjar. Först och främst rekommenderas det att ta bort så mycket damm som möjligt med hjälp av en mjuk duk eller en hårtork. För att uppnå detta, rikta helt enkelt huvudet på hårtorken till spåren längst upp på kylaren och ställ in den på maximal effekt. Detta trick hjälper till att avlägsna damm i varje skrymsle och vrår av enheten. Glöm inte att lägga ett lakan eller en handduk på golvet innan du börjar.

 • Använd vinäger med diskmedel eller diskmedel

När dammet har tagits bort, häll i lite diskmedel eller annat flytande tvättmedel och några droppar vinäger i 1 liter vatten. Blanda tills det bildas en rejäl mängd skum. Rengör utsidan av kylaren med en svamp indränkt i denna blandning innan du torkar av med en torr trasa för att förhindra rost. Rengör även väggen ovanför radiatorn, eftersom värmen främjar ansamling av damm på denna yta. Använd samma blandning, skrubba väggen, var noga med att inte förstöra färgen eller tapeten.

Rengör radiatorer med bakpulver

Bakpulver är också ett utmärkt rengöringsmedel och ett bra desinfektionsmedel. Den kan blandas med vit vinäger för ökad effektivitet. Det finns några steg att följa för att rengöra kylaren med vinäger och bakpulver:

 1. Tvätta enheten med en fuktig trasa;
 2. Strö över bikarbonat på ytan, gnugga och skölj sedan;
 3. Använd en tandborste med mjuk borst för att skrubba svåråtkomliga områden;
 4. Täck kylaren med pappersservetter indränkta i vit vinäger. Låt sitta i 20 minuter och torka.

Ytterligare tips för rengöring av en radiator

För att hålla en radiator i gott skick krävs andra åtgärder:

 • Dammsug den regelbundet för att förhindra att damm ansamlas. Detta trick är inte bara nödvändigt för att behålla enhetens vithet, utan också för att eliminera dammkvalster för att undvika risken för allergi.
 • Sommaren är den bästa tiden på året för en komplett radiatorrengöring eftersom enheten används mindre.
 • Om utrymmet mellan kylarpanelerna är för smalt för att få plats med en trasa eller dammduk, är det möjligt attanvänd tryckluft.
Det mest effektiva sättet att bleka en radiator som har gulnat av tid och damm är att ta bort den från väggen för att ta bort den. måla om i en annan färg.

Måla en radiator för att bleka den

När radiatorer gulnas av tid och damm är det bästa sättet att kalka och måla om dem. För att göra detta måste några steg följas:

 • Förberedelsen

Se till att kylaren är avstängd och att den är sval innan du målar om den. För att börja, placera ett dammskydd på golvet genom att skjuta det mellan radiatorn och väggen. Torka sedan av ytan med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel innan torkning.

 • Valet av färg

Färgen som lämpar sig för en radiator är den som är reserverad för trä eller metall. Den kan vara blank eller satin.

 • Process att följa
För bästa resultat bör radiatorn målas i en specifik ordning. Använd en 2-tums bred pensel, måla kanterna först innan du flyttar in. Måla de synliga delarna i små sektioner, börja med listerna. Börja upptill, sedan botten innan du arbetar med enhetens kropp. Efter att listerna är målade, flytta till de övre och nedre kanterna med långa svepande drag. Ett andra lager är nödvändigt för en perfekt homogen finish.

Vad man ska komma ihåg för att rengöra en radiator

Det är mycket lätt att rengöra en kylare när all utrustning är i handen och principen är väl förstått. Det finns dock några saker att ta hänsyn till vid städning.

 • Det är viktigt att vara uppmärksam på materialet som används för att rengöra en radiator. Undvik slipande material, eftersom de kan repa och skada ytan.
 • I händelse av ihållande fläckar på en radiator, tillåt en Diskmedel några minuter längre än normalt och torka kraftigt med en torr trasa eller svamp.
 • Försök aldrig att ta bort panelerna på en elektrisk värmare, eftersom detta kan skada värmarens mekanism. Det är dock nödvändigt att rengöra dem utan att ta loss dem för att skydda enheten.

Observera att nikotin kan fästa mycket lätt på heta föremål och göra dem gula. Om så är fallet är det lämpligt att använda ett rengöringsmedel speciellt utformat för att ta bort denna typ av fläckar. I vissa fall är den bästa lösningen att ta bort kylaren helt från sitt fäste för en grundlig rengöring.

Det dagliga underhållet och rengöringen av en radiator bör göras inte bara av estetiska skäl, utan också för att spara energi. Ansamlingen av damm mellan fenorna förhindrar att värmen sprids effektivt, vilket kräver mycket mer energi och tid.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found