Hur mycket fickpengar ska man tilldela barnen?

Varför ge fickpengar till ett barn? Vid vilken ålder ska man börja göra det? Många föräldrar har tusen och en frågor om att spendera pengar. Att ge en viss summa pengar till ett barn eller en ung tonåring hjälper till att främja deras oberoende. Det är dock viktigt att följa vissa tips för att stärka dem.

Ge fickpengar till dina barn

Varför fördela fickpengar?

När de blir äldre börjar barn veta värdet av pengar och kan kräva dem från sina föräldrar. Oftast är det för att kunna köpa godis och annat godis på vägen hem från skolan. Många undrar då om de ska följa deras begäran eller inte. Du bör veta att det inte finns några specifika regler. Vissa föräldrar väljer faktiskt att regelbundet ge en liten summa, medan andra erbjuder en relativt stor mängd vid ett speciellt tillfälle som en födelsedag eller jul. Det finns några fördelar med att ge fickpengar till ett barn:

  • Det är ett steg mot autonomi. Han lär sig faktiskt att hantera sin budget ensam och fritt. Barnet kommer alltså in i de vuxnas värld genom att köpa vad det vill med sina pengar.
  • Att ge fickpengar till en tonåring hjälper honom också skapa valuta för pengarna. Förutom att lära sig management, upptäcker han också begreppet besparingar. Barnet kan lära sig att spendera klokt och nöja sig med det tilldelade beloppet.
  • Pengar i fickan är också ett bra sätt att förbereda barnet till livetdär pengar är mycket viktiga.

Från vilken ålder ger vi fickpengar?

Om ett tre eller fyra år gammalt barn ber om pengar är det främst för att känna nöjet av att äga mynt och inte för deras värde. I den här åldern är det möjligt att ge ett mynt för att köpa en goding. Barnet inser faktiskt inte värdet av pengar att från det ögonblick han vet hur man räknar väl. Han förstår då den självständighet detta kan ge honom gentemot sina föräldrar. Så länge ett barn vet hur man lägger till och subtraherar kan det också göra ett litet köp. Här är han redo att ta emot fickpengar.

Hur mycket ska man ge?

Innan man ger fickpengar till ett barn är det viktigt att ta hänsyn till din budget och din ålder. Dessutom måste det anslagna beloppet förbli ganska blygsamt för att inte skapa ett betydande behov. Innan 10 år, rekommenderas att betala honom en fast summa per vecka. Dessutom bör det tilldelade beloppet anpassas till barnets behov när det växer upp. En översyn av det utbetalda beloppet måste därför göras regelbundet. Oavsett ålder, för att lära ett barn att spendera bättre, måste föräldrar vara tolerant i förhållande till hans val.

För barn under 10 år

1 eller 2 euro per vecka är tillräckligt för att börja fylla sin spargris eller för att tillfredsställa hans små önskningar (godis, leksaker...). I den här åldern ger ett barn pengar en känsla av självförtroende och hjälper dem att mogna. Även om det är bäst för honom att göra sina egna erfarenheter med att hantera sina pengar, kan föräldrar också ge honom råd.

För dig mellan 10 och 13 år

I denna ålder känner barnet en stark önskan om frihet och vill klara sig utan föräldrarnas ingripande för sina inköp. För unga tonåringar i denna ålder, 15 till 20 euro i fickpengar per månad passar perfekt. I detta skede kan barnet delta i fritidsrelaterade utgifter (serier, böcker, tv-spel, biobiljetter etc.).

För dig mellan 13 och 15 år

För denna åldersgrupp är det genomsnittliga beloppet som ska skänkas mellan 20 och 40 euro per månad. Det rekommenderas dock att låta barnet skämma bort sig själv, förutsatt att det lärs att göra användbara inköp snarare än impulsiva. Vi kan börja få honom att förstå vikten av att spara.

För över 15 år

Från denna ålder är det möjligt att tilldela ett engångsbelopp (mellan 45 och 90 euro per månad) till tonåringen för hans månatliga utgifter, kläder, gå ut, mobiltelefonabonnemang och andra små nöjen. Om pengarna som delas ut i början av månaden inte räcker till bör förlängningar eller förskott undvikas. Men föräldrar kan uppmuntra honom att hitta ett udda jobb för att tjäna lite pengar.

Rekommendationer innan du ger fickpengar

Det finns några regler att följa när man ger fickpengar till ett barn. Därför uppmanas föräldrar att göra det häll regelbundet fickpengar för sitt barn, antingen veckovis eller månadsvis. I början måste föräldrarna ange frekvensen samt beloppet som kommer att tilldelas. Det är också lämpligt att respektera dessa åtaganden.
  • Från början är det nödvändigt att förklara Vad är områden som stöds av föräldrar (skolutrustning, kläder, sport etc.) och de som är specifika för barnet (små godsaker, överbudgetköp som ett nytt par rullblad eller ett extra set).
  • För att lära ett barn att hantera sin budget väl är det viktigt att förklara för honom att han kan använda sina pengar som han tycker är lämplig. Men om han spenderar allt på en gång, han kommer inte att ha rätt till förlängning eller förskott. Observera att ledningsfel är vanliga i början och är särskilt tydliga lärorik. Dessa fel uppmuntrar faktiskt barnet att göra det fundera över hur du hanterar din budget.
  • Föräldrar bör också uppmuntra sina barn att göra det spara.
  • Även om pengarna som betalas blir hans egna är det viktigt att övervaka hur barnet spenderar det och definiera från början vad det inte är tillåtet att köpa. Föräldrar måste i synnerhet förbjuda farliga köp (alkohol, cigaretter etc.).
  • Att betala en summa pengar för goda akademiska prestationer rekommenderas inte. I själva verket måste barnet studera för honom och inte få betalt. Fickpengar ska inte skäras som ett straff heller.
  • För att lära barnet meningen med att dela och utbyta kan han medfinansiera några större utgifter hemma.
  • Vid förlust rekommenderas inte tilldelning av ytterligare en summa pengar. Faktum är att fickpengar särskilt är avsedda att hjälpa ta ansvar.