Varför använda en mikrofiberduk för att rengöra huset?

Mikrofiberdukar har blivit värdefulla allierade i hemmet. De tillåter faktiskt rengöring på ett ekologiskt sätt, utan användning av kemikalier. Tack vare deras stora rengörings- och avfettningsförmåga kallas de även magiska våtservetter. Det finns dock inget magiskt med deras sammansättning.

Använd mikrofiberdukar för att rengöra allt

Egenskaper hos mikrofiberdukar

Vissa tror att mikrofiberdukar redan är indränkta i tvål eller tvättmedel. Efter ett begränsat antal användningar är de bra för papperskorgen. Denna tro är falsk, eftersom dessa vävnader inte innehåller något sådant. Under rengöringsoperationer används de torrt eller med klart vatten, och detta så många gånger som behövs. Deras avfettnings- och rengöringsförmåga ligger huvudsakligen i sammansättningen av mikrofilamenten av polyamid och polyester. Dessa material ger en viktig lipofil och absorberande förmåga med mikrofiber. Som ett resultat attraherar fibrer naturligt fettämnen och vätskor. Användningsområdena för mikrofiberservetter är därför många:

 • Blöt med vatten, mikrofiberdukarna lossa och avfetta. För bästa resultat bör de urvridas väl för rengöring av matbord, bänkskivor och köksbord. keramikhällar eller elektrisk.
 • Använd torrt är dessa dukar idealiska för att ta bort damm. Till skillnad från enkla trasor som bara flyttar partiklar, har dessa kökshanddukar för flera användningsområden den speciella egenskapen att fånga damm tack vare sina fibrer.
 • Mikrofiberdukar rengör alla glasytor, speglar och kakel perfekt. För att göra detta måste de användas torrt och utan tvål.

Det är allmänt accepterat att mikrofiberdukar försämras snabbt. Denna missuppfattning är ogrundad eftersom dessa våtservetter har en lång livslängd. Tack vare noggrant och regelbundet underhåll kan de användas upp till 300 gånger.

På grund av utvecklingen inom textilier är ett tekniskt tillvägagångssätt väsentligt för att känna till mikrofibrerna anpassade till fältets behov. De kännetecknas av sin diameter, sin natur, sin struktur och finheten hos sina filament. Denna sista specificitet ger dem möjlighet att passera igenom de olika oegentligheterna i stöden. När det gäller deras avsmalnande ändar ger de en stor kraft för att dra ut främmande kroppar. Vi måste också skilja på mekanisk kraft och elektrostatisk kraft. Mekanisk kraft hänför sig till nätverket som bildas av de intrasslade filamenten. När det gäller den elektrostatiska kraften handlar det om den positiva laddningen som uppstår vid torr friktion. Denna egenskap attraherar naturligt negativt laddade organiska partiklar. Detta är mycket användbart under dammborttagningsoperationer.

För ekonomisk och ekologisk rengöring

Förutom sin rengöringskapacitet garanterar mikrofiberdukar ett hälsosamt och ekologiskt arbete för både hälsa och miljö. De behöver inte blötläggas i tvättmedel för att vara effektiva, det räcker med vanligt vatten. Dessa dukar gör det också möjligt att utföra viktiga ekonomiska vinster. Du behöver inte längre köpa dyra rengöringsprodukter eller rengöringsverktyg. En enkel mikrofiber kit är mer än tillräckligt för att ordentligt städa och underhålla huset. Handeln är full av modeller i olika storlekar, färger och specifikationer.

Sammansättning av mikrofiberdukar

Förutom deras färg är det svårt att se skillnad på de många mikrofiberdukar som finns på marknaden. Det är därför nödvändigt att intressera sig för deras sammansättning för att välja rätt disktrasa. När vissa görs endast i polyester, andra innehåller polyamid. Du måste bara komma ihåg att bi-material dukar har en kapacitet påstörre absorption. De flesta dukar som kombinerar två material innehåller 20 % polyamid och 80 % polyester. Detta förhållande kan dock vara 30 och 70%. Skillnaden är högre priser, eftersom tillverkningen av polyamid är dyrare än den av polyester. Dessutom absorberar de vätskor bättre. Dessa tvåmaterials mikrofiberdukar är därför perfekta i badrum och kök. De är också användbara i andra delar, på grund av deras avfettningsegenskaper.

Du bör veta att polyester absorberar inte vatteneftersom det är hydrofobt. Å andra sidan är det lipofilt och absorberar därför flytande fetter. För sin del är polyamid både hydrofil och lipofil. Den är alltså mångsidig. Dessutom är mikrofibern mindre än 1 decitex, värde i gram av 10 km garn. Antalet decitex i en mikrofiber ses som en avgörande parameter för dukens prestanda. Effektiviteten hos mikrofiber beror på trådens diameter. För att få en uppfattning om denna diameter kan det vara användbart att göra jämförelser:

 • Diametern på ett hårstrå är 60 mikron;
 • Det för 5,5 decitex polyester är 33 mikron;
 • Den för ullfibern är 20 mikron;
 • Kashmir är 16 mikron;
 • Det för siden är 12 mikron.

Vävning spelar också en viktig roll i valet av disktrasa. För att känna till denna egenskap, läs bara produktförpackningen:

 • a lockig väv har långa fibrer som drar nytta av en hög absorptionsförmåga av vätskor. De många turerna fram och tillbaka till diskbänken undviks därför. Den är främst lämplig för köket och badrummet.
 • a våffelväv sticker ut ett upphöjt nät som lätt fångar den damm. Den är lämplig för rengöring av möbler och alla dammiga ytor.
 • a slät väv kännetecknas av ett bikakenät. Denna struktur är idealisk för rengöring glasytor.

Uppdatering om underhåll av mikrofiberdukar

Vissa mikrofiberdukar är det Maskintvättbar vid en temperatur av 60°C. Det varma vattnet underlättar avlägsnandet av föroreningar som har fastnat i dukarnas mellanrum. I tveksamma fall är det lämpligt att sänka denna temperatur till 40 ° C för att inte riskera att hitta trasorna i dåligt skick. Kom ihåg att det är förbjudet att använda blekmedel, sköljmedel och klor. Dessa produkter kan faktiskt plugga de små håligheterna i mikrofibern och minska dess effektivitet. Efter tvätt ska trasor lufttorkas, eftersom torktumlaren kan skada fibrerna. De ska sedan förvaras i ett förråd skyddat från fukt.