Coronavirus: hur desinficerar man tygmasker?

Att bära en mask är mer än rekommenderat för att bekämpa spridningen av coronaviruset. För att klara av bristen på kirurgiska masker är det möjligt att tillgripa tygmasker. Men för att dessa skydd ska vara riktigt effektiva måste hygienregler följas, särskilt för rengöring och desinficering av maskerna.

Rengör tygmasker

Sheet masks: rekommendationer

Att klara av epidemin av coronavirus, borde den franska regeringen snart förse befolkningen med textila och återanvändbara masker. För att hålla dem effektiva är det en fråga om att rengöra dem genom att respektera några försiktighetsåtgärder.

Framför allt enligtAFNOR och denNationella läkemedelssäkerhetsmyndigheten, dessa tygmasker bör endast bäras i högst fyra timmar. Du måste också hantera den använda masken med försiktighet och undvika att komma i kontakt med huden eller andra ytor efter användning för att undvika kontaminering av Covid-19 (för att göra detta, ta bort masken genom att hålla den i gummibanden utan att röra vid tygområde).

För att använda din tygmask korrekt, några riktlinjer:

  • Bär en mask som täcker näsan och hakan
  • Rör inte masken en gång i ansiktet
  • Ta inte av den och låt den hänga ner för att prata med andra människor ...
  • Återanvänd inte din mask efter att du tagit bort den
Slutligen, mask eller inte, är det viktigt att respektera barriärgester och social distansering.

Rengöring av tygmasker: misstag att inte göra

När det gäller användning och underhåll av tygmasker ökar motsägelsefulla och till och med absurda rekommendationer och råd på internet. Här är några misstag du inte bör göra:

  • Strykning : strykjärnet är användbart för att ta bort maskens veck men kan enligt Afnor inte ersätta maskintvätt. Detsamma gäller för hårtorken. Att lägga din mask i kylen eller frysen: virologer och experter är kategoriska i frågan, det är helt värdelöst eller till och med farligt eftersom kylan håller kvar viruset.
  • Sätt in masken i ugnen eller mikrovågsugnen : vissa studier rekommenderar att du lägger din mask i ugnen i cirka trettio minuter vid en värme på 70 ° för att förstöra viruset. Även om detta kan visa sig vara effektivt är det framför allt en fråga om farlig praxis kan orsaka olyckor i hemmet. Vissa masker innehåller inte bara metallelement, men förutom att begränsa riskerna bör de hållas borta från ugnens väggar genom att hänga dem, vilket är komplicerat att göra med en traditionell ugn. Mikrovågsugn har aldrig visat sig vara effektiv, riskerar att skada masken och är dessutom farlig.
  • Använd ånga för att desinficera masken : denna teknik rekommenderar att du placerar masken över kokande vatten. Utöver risken för brännskador är denna metod inte säker och tillräckligt raderande för att rekommenderas.
  • Använd blekmedel eller alkohol för att rengöra din mask : attraktiv i utseende, denna idé är mycket dålig. Faktum är att UFC-Que Choisir indikerar att denna process riskerar att försämra filterkapaciteten hos maskerna och försämra dess fibrer. Dessutom kvarstår blekmedelsångor och ångor efter sköljning och är extremt skadliga för luftvägarna och irriterande för huden.

Hur rengör man textilmasker?

Det bästa sättet att tvätta och desinficera din mask enligt AFNOR förblir passagen i maskinen, vid 60° med konventionellt tvättmedel och i minst trettio minuter. Masker kan tvättas med andra kläder som vanligtvis tvättas i höga temperaturer. (I väntan på tvätt, är det lämpligt att lägga använda masker i lufttäta lådor istället för att köra en maskin för en enda mask)

Mycket enkel maskintvätt ersätter med fördel andra lösningar såtillvida att den, till skillnad från t.ex. passage i ugnen, förstör viruset och dessutom rengör masken på djupet.

Om flera masker finns tillgängliga går det även att suspendera den som just använts i flera dagar utomhus tills viruset försvinner, förutsatt att man inte rör vid det under tiden.

När det gäller torkning är det fullt möjligt att torka återanvändbara masker i det fria, liksom användningen av torktumlaren eller hårtorken.