Hur rengör man en chokladfläck ordentligt?

Även om choklad är utsökt, är fläckarna den lämnar på textilier inte alltid lätta att ta bort. Halos kan bildas vid rengöring och pigmentet lämnar ofta ett märke på det drabbade området. Här är några enkla tips för att ta bort en chokladfläck effektivt och rent.

Rengör en chokladfläck

Ta bort färsk chokladfläckar

Om fläcken fortfarande är färsk är det nödvändigt attagera snabbt för att få bort det helt. För att göra detta är det lämpligt att ta bort överflödig choklad med en sked eller bordskniv. Det är viktigt att se till att fläcken inte sprider sig på andra delar. När chokladen har tagits bort, blanda en droppe flytande lut i en skål med kallt vatten.

Visst innehåller choklad ett oljebaserat färgämne och ljummet vatten kan tyckas vara det bästa alternativet för att ta bort det. Chokladen kan dock koka, vilket kommer att öka spridningen av fläcken. Den bästa metoden är att försiktigt gnugga det färgade området med en ren svamp eller trasa indränkt i blandningen.

För att undvika eventuell avgränsning bör man se till att saneringen sträcker sig utanför det aktuella området. Blötlägg tyget för 15 minuter i kallt vatten och gnugga försiktigt fläcken var 3:e till 5:e minut tills den försvinner innan du sköljer av den med mycket kallt vatten. För att säkerställa att fläcken är helt borttagen, bearbeta tyget enligt det tvättprogram som rekommenderas på etiketten. Denna metod kan användas på alla typer av tyg, oavsett om det är bomull, ull, siden, ull eller syntet.

Om en oljig fläck kvarstår, använd ett fläckborttagningsmedel och applicera det på båda sidor av tyget för att säkerställa att det är väl impregnerat. Låt verka några minuter beroende på fläckens storlek och tvätta tvätten normalt i tvättmaskinen. Innan du torkar den är det nödvändigt att kontrollera att fläcken inte längre är synlig. Lufttorka först för att se till att inga spår av choklad finns kvar. Upprepa de föregående stegen om fläcken fortfarande finns kvar.

Metod för att ta bort gamla chokladfläckar

Äldre chokladfläckar är i allmänhet mörka till färgen och är svårare att ta bort än nyare. För att rengöra dem, gnugga det färgade området med en diskmedel eller diskmedel och blötlägg plagget i en skål med kallt vatten i minst 30 minuter. Upprepa denna åtgärd tills fläcken försvinner. Om tyget är vitt, använd en klorfritt blekmedel är ofarligt för färger. Det är också möjligt att använda en blekningspenna. Dessa metoder är endast lämpliga för vita tyger, eftersom de kan skada färgen. Skölj till sist tvätten noggrant i kallt vatten och kontrollera att det inte finns fler spår.

Ta bort en chokladfläck med naturliga produkter

Använd vinäger för att ta bort en chokladfläck

de vit vinäger gör mirakel i köket på grund av dess rengöringsegenskaper. Det är också en utmärkt tvättbänk och kan användas för att ta bort en chokladfläck. För att använda det, gnugga helt enkelt det fläckade området med en trasa indränkt i vit vinäger och skölj trasan med kallt vatten. Till sist, maskintvätt tyget.

Ta bort en chokladfläck med citron

Vinäger kan ersättas med citron- som har nästan samma effekter. För att använda den, skär helt enkelt en färsk citron på mitten och häll några droppar på fläcken. Gnugga försiktigt den del som ska rengöras för att få juicen att tränga in i fibrerna. Låt verka i 10 minuter och maskintvätt. Vinäger och citron är kända för sina blekning egendom. Detta är anledningen till att det är tillrådligt att inte använda dem på färgade tyger.

Ta bort en chokladfläck med tandkräm

Blötlägg först tyget i lite vatten. Applicera sedan ett generöst lager tandkräm och gnugga försiktigt.

Ta bort en chokladfläck med bakpulver

Blanda bikarbonat med tandkräm. Efter att ha gnuggat in med tandkrämen, strö lite bakpulver på fläcken och gnugga sedan tills den är helt upplöst. Upprepa om det behövs.

Ta bort en chokladfläck med ammoniak

DE'ammoniak utspädd är effektiv för att rengöra särskilt envisa chokladfläckar.

Använd mjölk för att ta bort en chokladfläck

de mjölk är också en av de mest effektiva vardagsprodukterna för att ta bort fläckar, speciellt de från choklad. För att använda den, häll bara några droppar på det färgade området och gnugga tyget med fingrarna. Låt mjölken verka i cirka tio minuter innan du lägger tyget i tvättmaskinen.

Ta bort chokladfläckar från klädseln

Att ta bort en chokladfläck från klädseln kan vara särskilt svårt. Choklad fäster faktiskt lättare på fibrerna.

  1. Som med fläckar på kläder, skrapa försiktigt bort överflödig choklad med en kniv eller kartong.
  2. Lägg lite isbitar i en liten plastpåse med dragkedja (som en liten påse glass) och lägg påsen på fläcken i cirka 10 minuter för att stelna den återstående chokladen.
  3. Ta bort ispåsen och skrapa bort den härdade chokladen.
  4. Tillämpa Diskmedel på en fuktig svamp och använd den för att rengöra fläcken tills det inte finns fler streck.
  5. Skölj svampen och rengör igen för att ta bort eventuell kvarvarande tvål.
  6. Torka av med en ren, torr vit handduk (färgade handdukar kan överföra färgen). Om det fortfarande finns choklad kvar, strö över majsmjöl och låt verka i 30 minuter innan du torkar av med en ren, torr handduk.
  7. Lägg till sist tyget i tvättmaskinen eller kemtvätt.

Ta bort chokladfläckar från icke tvättbara tyger

När chokladen lägger sig på ett icke-tvättbart tyg är det nödvändigt att vänta tills det torkar och försiktigt ta bort chokladen från tyget. Skrubba den återstående fläcken med en svamp tills den är ren, var noga med att inte överväta området. Mer ihållande fläckar kan kräva ytterligare rengöring. Om så är fallet, applicera lite diskmedel på en svamp och dutta försiktigt fläcken tills det inte finns några streck kvar. Torka till sist med en torr trasa.

Att ta bort en chokladfläck kan vara särskilt svårt, men det är ändå möjligt med rätt metoder.