7 tips för att få ihop en katt och en julgran

Kattägare upplever samma problem varje december: hur skyddar man julgranen från kattattacker? Med gnistrande girlanger och färgglada julkulor blir granen en oemotståndlig attraktion för kattdjur. De vill klättra och leka till varje pris, riskerar att skada dekorationerna och skada granen. Hur undviker man detta problem?

För ihop en katt och en julgran

Vilken modell av julgran ska man välja och var ska man placera den?

Julen är kommande. Det är dags att sätta upp trädet och dekorera det. Att välja den ideala modellen är inte lätt. Tänk på att den lekfulla katten älskar att klättra upp och förstöra granen.

  • För att undvika en olycka är det bäst attköp ett fast träd och tillräckligt stark för att stå emot olika stötar. Om granen är för stor blir det svårt att stabilisera den. Det finns risk att katten hoppar på den och slår ner den. Föredrar istället ett medelstort träd. Detta kommer att göra det enkelt att fästa och dekorera. För kattungeägare är det lämpligt att välja ett litet träd. Den kan pryda julbordet och kommer att vara utom räckhåll för det lilla kattdjuret.
  • Att räkna ut var trädet ska installeras är en riktig huvudvärk. Så fort katten upptäcker en vinkel för att nå granen kommer den att bli frestad att hoppa på den. Det är därför nödvändigt att gynna en plats långt från hyllor eller möbler som kan fungera som ett stöd för ett hopp. Man måste också se till att trädet tål kattens vikt ifall det lyckas hoppa på det. För att inte tappa trädet, ta en låda fylld med sand och plantera trädet i den och driver dess bas djupt. Att fästa julgranen på väggen med genomskinliga kablar är ännu mer intressant. Ju mer trädet står stilla, desto mindre är risken för en olycka.

Vänja katten vid närvaron av trädet

Ingen, inte ens djuren, kan motstå ett vackert träd med svängande bollar och girlanger. Julgranens utseende över en natt väcker alltså husdjurens nyfikenhet, särskilt katter. Det enda sättet att förhindra att katten skadar trädet är att vänja den vid sin närvaro i huset.

Det finns därför ingen anledning att stänga dörren till rummet där trädet står eller att låsa in katten i ett rum, långt från trädet. Det är bäst att sätta upp trädet dagar i förväg, men utan dekoration. Denna teknik tillåter katten att gradvis vänja sig vid närvaron av trädet. När den väl är van så går det att träna den att inte röra vid den innan man sätter på dekorationerna. Undvik under detta steg att sätta girlanger eller bollar på botten av julgranen. Det bör noteras att ju lägre ornament, desto mer kommer katten att frestas att ta tag i dem och leka med dem.

Utöka kattens lekplats

Med girlangerna, figurinerna och kulorna på granen upptäcker kattdjuren en ny lekplats och de lockas automatiskt av de glänsande dekorationerna. För att hindra dem från att klättra påjulgran eller att de försöker fånga girlangerna och bollarna, bättre att ockupera dem någon annanstans. Att ge dem nya leksaker är en bra idé. Varför inte lägga dessa leksaker i en liten låda och lägga dem i ett litet hörn under trädet? Utöver dessa nya leksaker, lägg till lite kattmynta och dekorera denna med girlanger eller bollar. Katten kommer därför att lockas till denna plats och vill inte längre klättra på granens grenar.

Vilka dekorationer ska jag förvara i garderoben?

När en katt är i huset ska en del dekorationer inte hängas på granen. De är verkligen farliga för honom och riskerar att kväva honom. Det är bäst att ta bort de små dekorationerna så att han inte sväljer dem. De elektriska girlanger ska också förbjudas från granen, eftersom det kommer att frestas att tugga dem. Det rekommenderas starkt att inte använda falsk snö som finns på marknaden. Denna produkt, när den sväljs, orsakar vanligtvis matsmältningsbesvär hos katter. Å andra sidan är julgransdekorationer gjorda av naturmaterial välkomna.

Håll gåvor borta från katter

Julklappar ska aldrig lämnas in dagar före den 25 december. Denna idé är ännu värre när det finns en eller flera katter i huset. De är verkligen fans av band, kartonger och förpackningar. För att katten inte öppnar presenterna inför de boende i huset är det bäst att gömma dem på en plats där de inte kan hittas. Det räcker med att ta ut paketen i sista stund. Efter att ha packat upp presenterna, varför inte låta katten leka med omslagen och kartongerna för skojs skull? Han kommer att kunna riva omslagspappret och banden utan att vara rädd för att bli utskälld senare.

Håll katten borta från trädet med citrusfrukter

Det är inte många som vet detta, men katter är väldigt känsliga för lukter. De har ett mer utvecklat luktsystem än människors. Medan de gillar vissa dofter, drar de sig för andra. De hatar särskilt citroner och citrusfrukter. Kattdjur gillar inte alls doften de avger. Citrusfrukter är därför en frånstötande effektiv för katt. De används också som en spray för att korrigera vissa beteenden hos detta djur, såsom urinmärkning eller repor på möbler.

För att förbereda ett naturligt repellerande, häll helt enkelt vatten och några droppar eterisk citrusolja i en flaska. Skaka preparatet innan du sprejar det på marken och runt granen för att hålla katten borta från granen. Det andra naturliga sättet att jaga ett kattdjur är att lägga ner och strö skalet av citrusfrukter runt granen. Detta alternativ är billigare jämfört med att köpa specifika produkter i butik.

Vilka är de ytterligare tipsen?

Det finns även andra tips för att förhindra att katten skadar granen:

  • Spraya anti-tuggprodukter på julgranens grenar för att förhindra att en katt gaffar.
  • När du dekorerar trädet, se till att katten inte är i närheten. När han ser julkulorna och girlangerna kommer han att tro att de är leksaker.
  • Träna eller skälla ut katten när den försöker närma sig trädet. Han kommer att förstå som dagarna på dagen att inte klättra.
  • Håll katten sysselsatt eller lek med honom då och då så att han inte är intresserad av trädet.
  • Undvik att använda alltför pråliga dekorationer som ljusshower som lyser för mycket, bollar eller figurer som rör sig för mycket.
  • Använda starka band för att säkra granens grenar eller stam. En enda tråd tål inte kattens vikt.