Hur rengör och tar man bort en futon ordentligt?

Futonen kom från Japan och kom till väst för att lösa problemen med täta interiörer. Med några enkla steg förvandlas denna ultrapraktiska soffa till en säng för gästerna. Även om det är lätt att använda, är underhållet mer komplicerat. Hur går man tillväga vid fläckar och annan smuts?

Rengör en futon

När ska man rengöra futonen?

Under dagen fungerar futonen som en soffa som du kan sitta i och titta på TV. På kvällen förvandlas det till en säng. Denna funktion är källan till dess framgång. Eftersom den används så mycket blir den här japanska sängen smutsig snabbare än andra möbler. För att säkerställa dess renhet och undvika närvaron av dammkvalster är dagligt underhåll viktigt. Möblerna är kl damma av varje dag. Futonskyddet måste också vara tvättas en gång i veckan. När det gäller madrassen rekommenderas det att åtminstone rengöra dess yta två gånger i månaden.

Varför inte göra en veckostädning?

Om futonen har en filt är rengöringen lättare. Det kan göras en eller två gånger i månaden. Annars måste du göra det varje vecka. Stegen att följa:

 1. Börja med att vika ut madrassen;
 2. Dammsugning hjälper till att bli av med orenheter, hår och hår som ligger runt;
 3. Rengör successivt varje del och se till att inte glömma hörnen;
 4. När den första sidan är klar, vänd madrassen och fortsätt på samma sätt.

Om futonen har en dålig lukt, den kan deodoriseras med bikarbonat. Denna lösning har faktiskt funktionen att döda bakterierna som är ansvariga för dålig lukt. För att göra detta, sprid bakpulver på madrassen, låt stå i 1 timme och dammsuga igen för att ta bort resten av produkten.

När rengöringen av madrassen är klar, gå vidare till att rengöra dess struktur. Tekniker här varierar från ett ämne till ett annat. Om strukturen är gjord av tyg kan det vara det dammade med en dammsugare eller fjäderdammsugare. I fallet med läder-, av metall eller dryck, passera bara en fuktig trasa egen.

Rengöring av en futon vid en uppgift

När en fläck uppstår på futonen är det mer praktiskt att ta bort den så snart som möjligt. För att göra detta, ta snabbt en frottéhandduk, en svamp eller en pappershandukar och tryck på den utan att sprida den. Det rätta att göra är att trycka och lyfta, inte gnugga runt. Om fläcken kvarstår, vit vinäger kan vara lösningen. Vit vinäger och vatten (samma mängd) ska blandas i en behållare. Häll sedan blandningen på fläcken och gnugga försiktigt. Denna lösning är effektiv inför denna typ av problem.

För specifik nedsmutsning, såsom urin, a enzymrengöringsmedel är effektivare än denna första lösning. Om det handlar om mögelfläckar, användning av alkoholen i stället för vinäger, rör om blandningen och häll över den.

 1. Efter detta första steg, ansök direkt bikarbonat på fläcken;
 2. Ta en annan behållare, häll i Väteperoxid (60 ml) och Diskmedel (5 ml), blanda ihop allt och applicera på smutsen.
 3. Låt produkterna verka på futonen i en kvart.
 4. Efter denna exponeringstid, ta en pappershandduk och torka av den infekterade delen i cirkulära rörelser.
 5. Du behöver rengöra mer med handduken för att ta bort såväl produkterna som fläckarna.

När fläckarna har tagits bort är allt som återstår ta ut futon i det fria för att den ska torka. Om detta inte är möjligt, öppna fönstren för att optimera luftcirkulationen. Annars kan hårtorkar också påskynda torkningen. Men exponering för solen är fortfarande det bästa sättet.

Slutligen, avsluta alltid rengöringen med en dammsugare. Detta tar bort eventuell överbliven bakpulver på futonen. Nu är sängkläderna rena och ingen dålig lukt kommer att kännas.

Djup rengöring av madrassen

För god hygien eller för att säkerställa futonens långa livslängd bör denna större rengöring utföras minst en gång om året. Det första steget är att ta bort fläckar och smuts ovanifrån futonen.

 1. Ta en liten bassäng, blanda 100 till 150 ml av sodaaska med varmt vatten.
 2. Sänk ner svampen i bassängen och använd den för att tvätta hela futonytan. Insistera på de färgade delarna.
 3. Skölj svampen med rent vatten, vrid ur svampen, stryk den igen på madrassen.
 4. Vänta några timmar tills futonen har torkat.

Det andra steget är att desinficera futonen. Svett, smuts, fukt i kombination med damm och smuts kan samla bakterier på klädseln och inuti madrassen. Detta desinfektionssteg är därför viktigt.

 1. Ta en sprayflaska;
 2. Tillsätt vatten (35 l), vit vinäger (15 cl) ochcitron eterisk olja (5 droppar);
 3. Skaka väl för att blanda och spraya, fördela lösningen över hela ytan av futonen;
 4. Vänta tills det torkar och skölj inte preparatet.

När bakterierna väl är borta, nu måste vi ta itu med lukterna.

 1. Häll i en behållare 250 g av bikarbonat och lägg till eukalyptus eterisk olja ;
 2. Bred ut blandningen på madrassen och lämna på över natten.
 3. På morgonen, ta bort pulvret med en dammsugare.

Efter alla dessa steg återfår futon sin glans och den är som ny.

Rätt åtgärder att vidta dagligen

Observera att förutom produkterna som nämns ovan, exponering av madrassen för solen är också ett mycket effektivt sätt att desinficera den. Användning av överdrag rekommenderas också. Det finns ett brett utbud av beläggningsval tillgängliga på marknaden till överkomliga priser. Det rekommenderas att du alltid placerar din madrass på ett stöd och inte direkt på golvet, eftersom det kan göra den dammigare. Vänd på din futon då och då för att förhindra att ena sidan hänger och den andra buktar. Denna teknik optimerar också dess hållbarhet.