Hur rengör och underhåller man en borr?

Klassisk eller effektivare, borren är en stor allierad i det dagliga livet för gör-det-själv-entusiaster. När den används kan damm, skräp eller materialrester samlas, vilket hindrar dess funktion. Rengöring är viktigt liksom regelbundet underhåll. Upptäck alla tips och tekniker för att förlänga borrens livslängd.

Rengör din borr

Hur underhåller man motorn på en borrmaskin?

Att underhålla en borr innefattar alltid att ta hand om motorn.

 • För modeller utrustade med en "borstlös" motor består operationen av att damma av enhetens ventilationsöppningar. Detta steg både förbättrar verktygets funktion och förhindrar eventuell överhettning.
 • För en äldre generation professionell borr (med kol), den ersättning motor vid första tecken på slitage. Detta beror på att en dåligt fungerande motor är mer benägen att överhettas under användning.

Hur rengör man de mekaniska delarna av en borr?

Mekaniska delar smörjs vanligtvis av tillverkarna för bättre livslängd.

 • För att bibehålla denna nivå av smörjning, rekommenderas att damma av regelbundet. Det ideala är att använda en byggdammsugare.
 • Med en borste eller borste, en full städning är också nödvändigt. Koncentrationen av damm och spån på de mekaniska områdena orsakar faktiskt blockeringar på vissa delar. Det är även möjligt att genomföra en komplett rengöring med WD40, en produkt med smörjande, avfettande och rengörande egenskaper.

Vilket underhåll för batteriet i en borrmaskin?

Underhållet varierar beroende på om borren är med sladd eller utrustad med batteri:

I fallet med en borr med sladd:

 • Undvik att dra i sladden vid start eller stopp. Gör det via uttaget;
 • För att förhindra falska kontakter senare, kom ihåg att försiktigt linda tråden utan att dra under förvaring.

För ett trådlöst batteri:

 • Ta isär batteriet automatiskt när borren inte används för att förhindra självurladdning;
 • Ladda batteriet endast när det är helt tomt. Använd den inte innan den har laddats upp helt. Faktum är att otidig uppladdning kan skada den.

Borr: hur förvarar man den på rätt sätt?

Som alla elverktyg bör borren förvaras i bästa möjliga skick. Vari :

 • Undvik att placera den på en fuktig plats som främjar snabb nedbrytning. Föredrar a metall skåp eller plast.
 • Vid större reparationer, kontakta tillverkaren, eftersom de vanligtvis erbjuder service efter försäljning. Kom dock ihåg att begära en offert innan eventuella ingripanden.

Hur smörjer man en borr?

Professionella borrar kräver ingen smörjning. Detta beror på att tillverkare i allmänhet använder smörjmedel direkt från fabriken, en livslång vård för verktyget. Men vissa modeller, särskilt de med en nyckelchuck, kräver det för bättre delvidhäftning. Att göra detta :

 1. Dela upp enhetligt oljan inuti dornen, platsen för placering av bitarna. Tveka inte att lossa och dra åt dornen för en optimal applicering;
 2. Med en trasa, olja även den yttre delen av dornen.