Hur rengör du ditt badrum ordentligt med citron?

Tack vare dess rengörande och desinficerande egenskaper kan citron ersätta många rengöringsprodukter. Det är också lättare att hantera, till skillnad från vissa giftiga kemikalier. Denna produkt respekterar också alla material: plast, glas, trä, krom, järn ... Den är därför lämplig för att skura badrummet!

Använda citroner för att rengöra allt i badrummet

Rengör spegeln med citron

Spegeln blir lätt smutsig av kalk och fingeravtryck. Citron gör den lätt att rengöra och får den att glänsa. Citronreceptet för att få spegeln att glänsa är som följer:

 1. Torka av spegeln med en ren, luddfri trasa;
 2. Spraya citronsaft på spegeln;
 3. Rengör spegeln med en tidning eller en mikrofiberduk;
 4. Använd en skrapa för att ta bort resterande spår.

I avsaknad av en spruta, skär helt enkelt citronen på mitten och gnugga hälften av citronen direkt på spegeln. Den senare torkas sedan med en ren trasa.

I slutet av städningen kan du ansöka90° alkohol på spegeln för att förhindra imma när du duschar.

Rengör diskhon med citron

För rengöring, glans och desinficering är citron oöverträffad. Det gör det möjligt att återställa sitt ursprungliga utseende till ett mycket smutsigt handfat. Att göra detta :

 1. Rengör diskhontvålat vatten ;
 2. Skölj noggrant innan du gnuggar med en halv citron, var särskilt uppmärksam på alla hörn;
 3. Låt citronen sitta i några minuter innan du sköljer av med vatten;
 4. Upprepa så många gånger som behövs för att ta bort spår av kalk på diskbänken.

Efter denna citronrengöring är diskhon perfekt desinficerad och lyser starkt.

Rengör karet med citron

Med tiden kan karet få en gulaktig färg på grund av kalkavlagringar. Dessa är mycket svåra att ta bort även genom att gnugga kraftigt med en borste. Frestelsen är då att använda kemikalier som är både dyra och giftiga. För att spara pengar och skydda miljön är det bättre att täcka med de sanerande egenskaperna hos citron för att rengöra badkaret. För denna användning måste du:

 1. Spraya hela karet med ren citronsaft;
 2. Strö sedan hela karet med bordssalt ;
 3. Låt agera a trettio minuter ;
 4. Rengör badkaret fuktat med vit vinäger;
 5. Skölj med mycket vatten.

Efter denna behandling ska karet återfå sin vithet och glans. Det blir också helt slätt.

Rengör badrumsplattorna

Liksom badkaret kan badrumsplattorna bli gulaktiga på grund av de många gångarna och spåren av kalksten. För att återställa det till sitt ursprungliga utseende kommer plattorna att rengöras med citron och salt. Det är nödvändigt :

 1. Blötlägg en halv citron i grovt salt ;
 2. Gnid kakelfogarna med citronen;
 3. Låt verka i cirka femton minuter innan du sköljer av med rent vatten.

Citron kan också användas med bakpulver för att rengöra och glänsa kakel. Du behöver bakpulver, vit vinäger och citron för en djuprengöring. Fortsätt enligt följande:

 1. Blanda 2 matskedar bakpulver med 2 matskedar vit vinäger;
 2. Häll i varmt vatten, använd sedan denna lösning för att skrubba plattorna;
 3. Skölj noggrant ;
 4. Fukta sedan en svamp med citronsaft och torka av plattorna;
 5. Låt sitta i ungefär en timme innan du sköljer.

Denna behandling rengör de smutsigaste plattorna.

Rengör kranarna med citron

Citron är den bästa produkten för avkalkning av kranar. För att dra fördel av denna desinficerande egenskap är det nödvändigt att gnugga kranarna och skarvarna med hälften av en citron, skölj sedan med vatten. Ventilerna och packningarna torkas sedan med en mikrofiberduk för att förhindra att vatten lämnar spår. För att avkalka kranspetsar och luftare, fäst helt enkelt citronen direkt på den och låt den sitta över natten. Nästa dag, gnugga lätt spetsar och skummare och skölj sedan. Om kranarna och packningarna är mycket smutsiga går det att ta isär dem och sänka ner dem över natten i citronvatten. Dagen efter blir smutsen inbäddad mellan fogarna lättare att ta bort.

Rengör duschkabiner i glas

Det största problemet med duschväggar i glas är att de lätt skalar upp på grund av vattenstänk. Eftersom uppgiften här är att arbeta på ett ganska stort område, bör citronen användas som en andra rengöring för att spara pengar. Det första steget är att rengöra duschkabinen i glas med tvålvatten. Efter sköljning, använd citronen för att ta bort spår av kalk som kvarstår. Tveka inte att gnugga fläckarna direkt med en halv citron. Låt citronsyran verka i cirka 15 minuter innan du sköljer av den. Det rekommenderas att använda en skrapa för att undvika spår av vatten. Torka sedan med en mikrofiberduk. Citron är lika effektivt som produkter som säljs i snabbköpet.

Rengör duschdraperier

Det går även att bleka gulnade duschdraperier med citron. För maskintvättbara duschdraperier fylls det vanliga tvättmedlet på med en viss mängd citronsaft. Citronsyra kommer att ge glans till duschdraperier. En annan metod är att placera citronen direkt i trumman med duschdraperierna. Du måste först skära två eller tre citroner i fjärdedelar, ta bort kärnorna och placera kvartarna i en tygpåse. Om duschdraperierna är väldigt smutsiga kan du tillsätta bakpulver i maskinen.

Om duschdraperierna inte går att tvätta i maskin, blötlägg dem i en bassäng med varmt vatten med citronsaft och bakpulver. Låt dra i ca 30 minuter innan du gnuggar försiktigt för hand. Skölj med mycket vatten och lufttorka.

Rengör badrumsfönsterrutor

Smutsiga fönster är fula och släpper inte igenom tillräckligt med solljus. Men solens strålar är viktiga eftersom de, när de kommer in i badrummet, minskar luftfuktigheten, orsakar mögel och många andra problem. Därför bör fönsterglas rengöras regelbundet. För att göra detta, ta med en hink med varmt vatten, citronsaft, en mikrofiberduk och tidning. Rengöringsstegen är följande:

 1. Häll citronsaften i det varma vattnet;
 2. Forma tidningen till en boll och fukta i citronvatten;
 3. Skrubba fönstren med tidningspapper, arbeta från vänster till höger;
 4. Torka bort eventuella rester med en mikrofiberduk.