Hur undviker man fästingbett?

Hur undviker man att bli biten av en fästing? Hur ska man reagera vid ett bett? Goda förberedelser är avgörande så att semestern inte förvandlas till en mardröm!

Skydda dig från fästingbett

Allt du behöver veta om fästingar

Innan du väljer ett fästing- eller myggmedel är det bäst att veta lite mer om denna lilla parasit för att kunna vidta bättre försiktighetsåtgärder. De bock är en kvalster, av spindeldjursfamiljen till vilken spindlar. Tvärtemot vad vissa tror är det inte en insekt. Denna parasit har faktiskt åtta ben, den hoppar inte, flyger inte och livnär sig huvudsakligen på blod. För att nå sitt byte gömmer sig fästingen i låga växter och kl marknivå.

Före bettet är fästingen inte synlig för blotta ögat på grund av dess ringa storlek. Det är bara några timmar, eller till och med några dagar, efter bettet som det blir synligt. de största faran av denna parasit är Borreliainfektion som hon kan sända 36h till 48h efter kontakt mellan fästingen och individen.

Fästingar kommer ofta ut när klimatet är tempererat. De uppskattar särskilt fuktiga platser som skogar, den skogsvägar, den lundar och den trädgårdar. Vad gäller säsongen når smittorisken sitt maximum kl vår såväl som falla.

Förbered innan avresa

Det är inte tal om att ställa in resan av rädsla för fästingar. Ingenting kommer att hända dem som förbereder sig för det. Eftersom fästingar sitter lågt mot marken och på låga grenar är det här tyngdpunkten ska ligga. Här är några tips:

 1. Föredrar a byxor stängda vid ankeln shorts, klänningar och kjolar;
 2. Välja ljusa ljusa kläder för att snabbare se insekterna som klänger sig fast vid den;
 3. Bär några höga strumpor att täcka anklarna;
 4. Bära en långärmad topp ;
 5. Sätt på en hatt, för fästingen älskar att attackera hårbotten även om risken att denna parasit når denna höjd är minimal;
 6. Innan du sätter dig ner eller lägger dig på gräset rekommenderas det starkt att du lägger dig en lager.

Använd eteriska oljor för att skydda dig mot fästingar

Användning av ett repellent rekommenderas starkt under promenader i skogen. Anti-fästingar med kemisk sammansättning är dock inte lämpliga för gravida kvinnor och barn. Idealet är att använda naturliga repellenter baserade på eteriska oljor.

Tea tree eterisk olja

Denna essens uppskattas av vandrare eftersom dess effektivitet är bevisad. Det bromsar utvecklingen av denna parasit och dödar den. För att dra fördel av dess fördelar, blanda en eller två droppar av essensen med en liten mängd vegetabilisk olja. Sprid blandningen direkt på huden före och efter vandringarna. Under ansökan är det lämpligt att insistera på riskområden som armhålor, den veck vid knäet så väl som bäckenområdet. Applicera inte heller tea tree eterisk olja på en fästing som redan är fäst på huden. Detta kvalster kan degurgitera. Därför risk för överföring bakterier förökar sig.

Citrongräs eterisk olja

Liksom tea tree eterisk olja kan citrongräsolja också stöta bort yttre parasiter, speciellt fästingar. Dess unika ligger i dess antiseptisk egenskap. I händelse av ett bett räcker det att späda 1 eller 2 droppar av denna lösning i lite vegetabilisk olja och applicera den på ytan som ska skyddas eller desinficeras.

Eterisk olja från kryddnejlika

Detta repellent är mycket effektivt för båda jaga bort parasiter det för minska risken för infektion vid bett. I händelse av ett fästingbett, späd 1 eller 2 droppar av denna essens i vegetabilisk olja och applicera sedan på det stucken område.

Äkta lavendel eterisk olja

Fästingar gillar inte lukten av den eteriska oljan av lavendel-. Men om personen har blivit biten tidigare har bensinen en lugnande verkan, vilket begränsar irritation. I det här fallet, blanda en till två droppar av denna essens i en liten mängd eterisk olja. Den ska appliceras både före och efter vandringen.

Efter promenaden

Efter en lång dag mitt i naturen är det dags att fortsätta till Sök genom att noggrant inspektera alla delar av hans kropp. Dammkvalster älskar särskilt vecken, naveln, hårbotten och alla andra oansenliga områden. När kontrollen är klar, ta en dusch. För ökat självförtroende, tvåla alla delar av kroppen, fästingar faller av automatiskt.

Råd vid bett

Om fästingen, trots alla dessa försiktighetsåtgärder, har bitit en del av huden, måste den avlägsnas så snart som möjligt, eftersom risk för överföring av sjukdomen existerar från 24 timmars fixering och blir maximal efter 72 timmar. För att undvika att kontraktera Borreliainfektion efter ett fästingbett, här är proceduren att följa:

 • Använder en fästing klämma eller pincett, ta tag i fästingen så nära huden som möjligt;
 • Vrid klämman långsamt moturs samtidigt som du försiktigt drar den ur huden;
 • Kasta bort parasiten i toaletten och spola toaletten;
 • Desinficera delen biten med alkohol;
 • Titta på bettet under några dagar och rådfråga din läkare vid eventuella förändringar.

Under en fästingbett, råder vissa människor att applicera olja, bensin eller alkohol för att kväva kvalstret och sticka ut huvudet ur huden. Experter håller inte med. De hävdar att denna parasit kan gå i timmar utan att andas. De bästa tekniken stanna här fästing klämma finns på apotek.