Hur väljer man rätt symaskin?

Med en symaskin kan du sy dina skadade kläder själv, klippa om dina kläder, göra dekorativa accessoarer och andra kreationer. Denna enhet väljs utifrån olika kriterier, inklusive vilken typ av sömnad som ska göras, sömnadserfarenhet, maskinfunktionalitet och budget.

Att välja symaskin

Välj en symaskin efter nivå och användning

Valet av symaskin varierar beroende på:

 • Nivån: nybörjare, avancerad eller erfaren?
 • Användningsfrekvens: tillfällig eller frekvent?
 • Sömmarna som ska göras.

A nybörjar symaskin lämplig för nybörjare som vill uppträda ibland enkel sömnad. Det är i allmänhet mekaniskt och billigt. Dess pris är mindre än 200 €. Som innehåller pressarfötter grundläggande och tio sömmar är denna maskin lätt att använda.

A mellanklass symaskin är mer robust. Den är lämplig för sömmerskor som vill utvecklas och arbeta vidare tjocka tyger : kläder, väska, dekorativa accessoarer, möbeltyg. Det kan vara mekaniskt eller elektroniskt. Den elektroniska modellen erbjuder dock mer komfort tack vare dess många funktioner: integrerad trådskärare, hastighetsvariator, automatisk nålträdare, låg- eller högstoppsnålläge, etc. Dessutom erbjuder det stygn och kan kompletteras med olika pressarfötter.

A high end symaskin är menat till sömmerskor ocherfarna sömmerskor. Den erbjuder flera sömmar, ett brett utbud av pressarfötter och andra tillbehör. Denna maskin måste dock vara ergonomisk och bekväm att använda. Den är utrustad med en stor pekskärm, en stor och infällbar arbetsyta, samt effektiv belysning. De mest sofistikerade modellerna låter dig göra quiltning och programmera mönster.

Vilken typ av symaskin ska man välja?

De mekaniska symaskiner är de starkaste. De rekommenderas för att komma igång med syarbete och förstå hur en symaskin fungerar. Dessutom är de lämpliga för små budgetar. Deras reparation är billigare och snabbare än den för elektroniska modeller. Det går även bra att laga dem själv när de fastnar. Deras inställningar är flexibla men komplexa.

De elektriska symaskiner erbjuder för sin del fler funktioner och inställningar. De är lämpliga för personer med mer erfarenhet av sömnad. Även om de är ömtåliga är de praktiska, lätta att hantera och tysta.

Dyrare, elektroniska modeller erbjuda en panel av automatiska sömnadsinställningar. De erbjuder därför mer komfort än mekaniska symaskiner. En annan fördel är att de är tysta. Denna typ av maskin är dock ömtålig jämfört med de mekaniska versionerna. Felaktig hantering kan blockera den. Dessutom är reservdelar svåra att hitta.

Sy stygn

Oavsett modell och användning måste en symaskin erbjuda grundläggande sömmar :

 • En raksöm;
 • En sicksacksöm;
 • Ett knapphål, gärna automatiskt i 1 steg.

de elastiska sömmar är också väsentligt för att sy stretchtyger som t.ex sträcka och den Jersey. de overlocksöm samtidigt gör det enkelt att utföra fållar av god kvalitet.

De sömparametrar är också att beakta. Manuellt eller via fördefinierade inställningar är det viktigt att kunna justera dem för bättre användarkomfort.

 • de stygnlängdsväljare används för att definiera olika längder efter behov;
 • de stygnbreddsväljare justerar avståndet som nålen rör sig för att utföra sicksacksömmar och den dekorativa stygn ;
 • För rutinerade sömmerskor är det bekvämt att kunna ändra nålens position : på höger sida, väl centrerad eller på vänster sida.

Pressarfötter

De pressarfötter eller pressarfötter spara tid samtidigt som du förbättrar sömnadskvaliteten. A symaskin levereras vanligtvis med minst en standard pressarfot. Men beroende på modell, sortiment och pris bör den helst erbjuda fyra:

 • En klassiker ;
 • En för dragkedjorna;
 • En för knapphålen;
 • En för installation av knapparna.

Maskinen måste också ha en automatisk fottrycksjustering för att enkelt sy alla typer av tyg. Vid köp är det viktigt att kontrollera att pressarfoten kan utöva tillräckligt tryck på tyget.

Andra viktiga kriterier

Kvaliteten på sömmen beror främst på motoreffekt, speciellt om tyget är tjockt.

de variator eller hastighetsregulator är viktigt, särskilt för svåra passager. Det låter dig enkelt justera sömnadshastigheten: en långsam hastighet att uppnå exakta finish och en hög hastighet för att sy långa tyger som t.ex gardiner.

Det är bättre att välj en toppladdad undertråd försedd med en transparent plastkåpa. När det gäller installationen av spolen rekommenderas det horisontella systemet. På så sätt kommer tråden att lindas upp smidigt.

Maskinens storlek och vikt bör också beaktas beroende på dess användning. Vikten varierar från 5 till 10 kg beroende på modell. Det är dock idealiskt att välja en lättviktsmaskin om den ska transporteras ofta. För tillfällig användning är en kompakt maskin som enkelt kan förvaras att föredra.

Dessutom måste kroppen på en symaskin vara stark och motståndskraftig. Gjutjärnskroppar och modeller med stålben är särskilt de mest robusta, men också de dyraste.

Tips för att köpa din första symaskin

Att välja rätt symaskin för dina behov kan vara svårt. Här är några tips för att undvika att göra misstag:

 • Välj en lättanvänd maskin påträ och linda spolen. Tillverkarens användarmanual måste också vara tydlig och begriplig, åtföljd av diagram, eller ännu hellre med en förklarande DVD;
 • Testa maskinen innan köp, oavsett om den är ny eller begagnad. För att göra detta är det lämpligt att ta med tjocka, hala tyger. Du bör sedan prova de olika sömmarna som erbjuds (deras bredd och längd), pressarfötterna och retursömmen;
 • Ta hänsyn till kvaliteten på eftermarknadsservice: felsökning, reparationstid, plats för ingrepp, etc;.
 • Kontrollera garantitiden. Det kan variera från 1 till 10 år beroende på fabrikat och modell;
 • Välj en produkt från ett stort märke för att övervinna problemen med otillgängliga reservdelar.