Hur man korrekt organiserar ett barns rum?

Ett barns rum är inte bara där han sover. Det är ett multifunktionellt rum där man kan lära sig, utvecklas och ha roligt. Därför kräver dess layout ett minimum av eftertanke och sunt förnuft. Upptäck i detalj de grundläggande reglerna för att smart organisera ett barns rum.

Ordna ett barnrum

De grundläggande reglerna för att inrätta ett barns rum

Utformningen av sovrummet måste först vara lämplig för sin ålder, efter hans smak, hans personlighet och hans behov. För att göra detta är det viktigt att involvera honom i projektet genom att fråga hans åsikt. Det är dock viktigt att komma ihåg att ett barns önskemål förändras beroende på mode, men också på deras ålder. Att investera i möbler som är för typiska för den tidiga barndomen rekommenderas därför inte, eftersom det snabbt kan bli uttråkat av det. Det är tillrådligt att välj ganska neutrala möbler och personifiera dem med färg eller några tillbehör som valts ut av den lilla.

För huvuddelarna av rummet som väggar och golv är det lämpligt attvälj klassiska och neutrala toner, anpassa dem sedan med klistermärken eller små dekorativa föremål. Personalisering baseras också på gardiner, sängöverkast och kuddar. Det avråds i alla fall starkt från att sätta upp en klichédekor i rosa eller blått som är mer än förlegat.

Dessutom, för att barnet ska bli disciplinerat från tidig ålder är det viktigt att strukturera rummet och att avgränsa aktivitetszonerna för att förhindra att den sprids.

Säkerhetsregler bör slutligen inte tas lätt på när man möblerar ett barns sovrum.

Säkerhetsregler i barnets rum

De säkerhet är en viktig punkt att tänka på när man designar ett barnrum. För att han ska vara självständig och ha roligt på ett säkert sätt i sitt rum, behövs det inget konstant tillsyn av vuxen. Vissa försiktighetsåtgärder måste vidtas:

  • Elinstallationer är en av de främsta orsakerna till olyckor i hemmet för barn. För att garantera deras säkerhet är det viktigt att respektera byggstandarder angående denna utrustning. I detta sammanhang är det att föredra att bädda in ledningarna i väggarna eller täck dem med cacher för att hålla dem utom räckhåll för barn. Dessutom måste uttagen vara jordade. Det är också lämpligt att använda täckanordningar om de installeras mindre än en meter från marken.
  • För att minska risken att falla, barnsängar är att föredra för barn under 6 år. Sängar placerade på höjden ska vara skyddas av säkerhetsbyglar. Det är också att föredra att förvara vardagsföremål i lager på marknivå. Windows för sin del måste ha en säkerhetsanordning som hindrar barnet från att öppna dem ensamt. Det är också nödvändigt att undvika att sätta en möbel som den kan klättra på nära öppningarna.
  • Till dörrar, lådor och leksakslådor ska de vara utrustade med tillbehör finger mot kläm. Dessa små bitar av kork att installera på vinklarna och hörnen förhindrar en våldsam stängning på handen på det lilla barnet.
  • Angående golvet är det lämpligt att välj en halkfri beläggning och undvik mattor som kan orsaka allergier hos småbarn. Vinylgolv är bäst lämpade eftersom de är lätta att rengöra och inte utgör någon risk för större skador när de tappas.
  • Slutligen bör gardinsnören eller persienner förbjudas, eftersom de utgör en strypningsrisk för små barn.

Att välja rätt beläggning för väggarna

Färgen på väggarna sätter stämningen i rummet. Till skillnad från en barnkammare kan alla färger användas för att klä upp ett barns. Överbelastade färgblandningar bör dock undvikas, eftersom leksaker och prydnadsföremål redan ger färg. Enkla toner och enkla harmonier är säkra värden. Det är till exempel möjligt att applicera en specifik färg på ena sidan av rummet och lämna den andra vit för att låta barnet anpassa sin dekoration.

Lätt att applicera och billigare än färg, mönstrade tapeter lägg stil till inredningen av ett barns rum. De tillåter honom också att skapa ett universum specifikt för hans personlighet. Dessutom är dessa överdrag lätta att byta ut för att anpassa sig till den lillas utveckling.

För närvarande vinner atypiska men trendiga färger ryktbarhet i barnrumsinredning. Det är alltså möjligt att välj ganska vågade färger (smaragdgrön, midnattsblå, gul ...) för att klä rummet utan att begå ett smakfel.

Vilka möbler att välja för ett barns rum?

För att inte röra upp rummet är det viktigt att begränsa antalet möbler så mycket som möjligt. Detta gör det lättare att förvara och barnet får mer utrymme att röra sig på eller leka. Enkelhet är nyckelordet att respektera i valet av möbel. När det kommer till inredning bör ett barnrum i huvudsak innehålla:

  • a säng som är huvudmöbeln. Det bör väljas utifrån barnets ålder.
  • a kontor som ska integreras i sovrummet så snart som möjligt. På så sätt kommer det lilla barnet att vänja sig snabbare vid arbetsmiljön och skärpa sin koncentrationsförmåga.
  • Olika förvaringsutrymmen som rymmer leksaker och kläder för att hålla rent i rummet. Det är viktigt att ha möbler för att förvara barns tillhörigheter. Föräldrar har valet av byråer, hyllor och lådor för kläder. När det gäller leksaker är det bättre att välja kistor som är mer tillgängliga för barn.

Köp uppgraderbara möbler är en praktisk och ekonomisk lösning för att smart utrusta ett barns rum. Dessa möbler låter sovrummet utvecklas efter behov. Således kan strukturen på sovrummet och möblerna ändras vart tredje år.

Ordna ett rum för två barn

Att organisera ett rum för endast ett barn är en sak, att göra det för två är en riktig huvudvärk. Faktum är att varje barn är unikt och har sin egen personlighet. För att de ska må bra i sitt rum är det viktigt att de ge alla ett personligt utrymme för att de ska utvecklas och blomstra ordentligt. För att göra detta är det viktigt att strukturera rummet i flera aktivitetszoner. Oavsett tillgängligt utrymme bör ett barns sovrum ha minst en lekplats, en arbetsyta och en sovplats.

Bråken uppstår ofta mellan bröder och systrar på grund av de förvirrande affärerna. För att förhindra att detta händer är det viktigt att tillhandahålla separat förvaring för varje barns personliga tillhörigheter. För att optimera utrymmet är det lämpligt att välja två-i-ett-möbler.