Mått och mått för att installera en trappa

Det finns några steg för att bestämma måtten och dimensionerna för en invändig trappa. De beror på flera faktorer, inklusive tillgängligt utrymme, praktiska egenskaper och den önskade estetiska överklagandet. Åtgärderna för denna strukturella del av huset måste också underlätta dess åtkomst och inte hindra människors rörelse.

Rätt steg för att installera en trappa

Åtgärder för montering av trappan

Klätterhöjd

För att beräkna måtten på en invändig trappa, rekommenderas det att börja med att mäta klättra höjd. Detta är avståndet mellan de två nivåerna som ska anslutas. I de flesta fall installeras trappan mellan bottenvåningen och första våningen. Tjockleken på golvbeläggningarna (matta, linoleum, parkett etc.) måste beaktas.

Tratten

Tratten motsvarar det vakuum som skapas i nivå med golvet på övervåningen för passage av trappan. Dess form ändras beroende på vilken typ av trappa som ska installeras. Den kan vara rektangulär för en rak eller roterande trappa och rund eller fyrkantig för en spiralformad modell. Denna öppning i golvet bör mätas både i längd och bredd. Ett avbrott på minst 190 cm måste respekteras.

Trängselområdet

Fotavtrycksytan motsvarar det utrymme på bottenvåningen som kommer att upptas av trappan. Det är viktigt att mäta längden på väggen mot vilken trappan ska installeras. Det är också viktigt att mäta flyglängd vilket motsvarar maximalt möjliga reträtt i nivå med nedre våningen.

Måtten på trappan

Stegen

För optimal komfort ligger den rekommenderade steghöjden mellan 17 och 20 cm. Det är dock möjligt att anpassa detta mått till storleken på de boende i huset. Således kan trappsteg 15 cm höga vara lämpliga för barn. Angående steget (bredden) är det i allmänhet 45 cm.

Stegens barm

Steget motsvarar stegens djup. Den måste säkerställa användarens stabilitet genom att tillåta dem att vila foten helt för varje steg och genom att förhindra att de halkar. För maximal komfort rekommenderas ett djup på 21 till 27 cm.

Numret

Antalet trappsteg i trappan mäts helt enkelt genom att dividera höjden på stigningen med önskad höjd på trappstegen. Självklart måste antalet steg vara ett heltal.