Hur tvättar och desinficerar man ett täcke ordentligt?

Täcket samlar på sig damm, kroppsrester och annan smuts och är ett riktigt bo för kvalster och bakterier. För att förbättra dess komfort och öka dess livslängd kräver detta sänglinne regelbunden rengöring. Översikt över allt du behöver komma ihåg för att rengöra ett täcke.

Rengör ditt täcke

När ska du rengöra ditt täcke?

Medan påslakanet är en av sängartiklarna som tvättas regelbundet är det många som inte tänker på rengör själva täcket. Med svett, men också hår och andra kroppsrester som samlas där, är detta hushållslinne särskilt gynnsamt för spridningen av bakterier. För att förhindra att täcket avger dålig lukt, men också för att hålla det i gott skick, är det lämpligt att rengör den regelbundet passerar a dammsugare (till exempel vid byte av påslakan). Det rekommenderas också att skaka täcket för att blåsa upp det igen. Flera gånger om året, måste täcket vara upphängd utanför för ventilation. Denna operation måste utföras av torr solig dag. Åtminstone en gång om året, måste täcket vara tvättas. Detta kan göras under säsongsväxlingar som vid vårstädning. Å andra sidan för dem som lider allergi, a tvätta en gång i månaden rekommenderas.

Förbereder täcket för tvätt

Innan du tvättar täcket, några försiktighetsåtgärder måste tas:

 1. Ta bort påslakanet att rengöra den separat.
 2. Läs anvisningarna på påslakansetiketten för att kolla om det går att tvätta för hand eller maskin. Detta steg säkerställer också det användningen av tvättmedel eller torktumling är möjlig.
 3. Identifiera eventuella hål och den öppna sömmar, och den sy ihop om nödvändigt för att förhindra stoppning slipper inte ut när du tvättar täcket.

Handtvätt täcket

Handtvätt ditt täcke är helt möjlig. För att göra detta är det nödvändigt att:

 1. Fyll ett badkar med vatten och häll lite tvätt eller ett milt rengöringsmedel.
 2. Y låt dra täcket under klockan ett innan du försiktigt gnuggar de fläckiga delarna.
 3. Låta produkten att agera och Skölj flera gånger med mycket vatten.

När du tvättar täcket är det viktigt att slå jämnt över hela ytan med nävarna för att förhindra att stoppningen förskjuts. För att undvika försämring av fyllningen, det rekommenderas inte att vrida täcket. Å andra sidan är det att föredra låt den torka genom att hänga upp den eller genom att lägga den platt. Observera att torkning kan ta flera dagar. För att slippa vänta länge går det att lägg täcket i torktumlaren.

Maskintvätt ett täcke

Efter att ha haft kontrollerade än täcket kan tvättas i maskin, bör det säkerställas att dess längd och vikt vara anpassas i tvättmaskinen. Du bör veta att ett litet täcke (140x200 eller 200x200) kan tvättas i en maskin med en kapacitet på 5 kg. För att tvätta, här är tipsen att följa:

 1. Fördela täcket jämnt i trumman (detta ska bara fylla tvättmaskinen med ¾).
 2. Att placera inuti rena tennisbollar så att täcket kommer ut mjuk och perfekt egen. I själva verket, genom att rotera med trumman, kommer kulorna att slå täcket, vilket gör att det kan behålla sin ursprungliga form. I avsaknad av tennisbollar är det möjligt att’Placera ett par canvasskor utan snören.
 3. Starta ett tvättprogram för ömtåliga tyger med en liten mängd milt flytande tvättmedel.

Angående temperatur tvätta, är det lämpligt att lita på instruktionerna på etiketten. Du bör dock veta att för att eliminera kvalster, a 60 ° C cykel rekommenderas. Dock i enligt deras fyllning, vissa täcken är skyldiga att tål inte denna temperatur. För ett perfekt resultat, tveka inte att starta en andra cykel sköljning. Du ska veta att täcken med syntetstoppning tål maskintvätt bättre än naturliga täcken. Syntetfibrer är faktiskt relativt mindre ömtåliga och torkar snabbare.

Torka täcket väl

När täcket är tvättat går det att lägg den i torktumlaren, förutsatt att detta alternativ finns på etiketten. Om så är fallet rekommenderas det inte välj en cykel som överstiger 60 °C. Under hela processen är det lämpligt att ta ut täcket regelbundet och av deblåsa upp igen lite för att fyllningen inte ska platta till. Så att vadderingen fördelas jämnt inuti täcket, placera två eller tre rena tennisbollar inuti under torkcykeln. För att slutföra torkningen och ta bort alla spår av fukt, häng täcket utanför under solen. Om det här alternativet inte är möjligt, avbryt det inriktade stolsryggar genom att vända den regelbundet. Innan du återanvänder täcket är det viktigt att se till att det är helt torrt för att undvika risken för mögeltillväxt.

Låt ditt täcke tvättas i en kemtvätt

Vid stora täcken (240x260) krävs kemtvätt. Dessutom tvättning av en professionell är rekommenderad för täcken fyllda med fjädrar eller dun. Även om den här typen av täcken kan tvättas i maskin, kräver den särskild uppmärksamhet. Detta alternativ är också nödvändigt för täcken som endast kan rengöras genom kemtvätt för att undvika att skada dem.

Ta bort fläckar från ett täcke

I händelse av att täcket fortfarande är rent, men helt enkelt färgade (fruktjuice, sylt ...), det är det intet inte nödvändigt att gå vidare till a full tvätt. Helt enkelt skaka täcket för att sänka fyllningen för att endast rengöra den fläckiga delen. Annorlunda metoder kan användas:

 1. Gnugga försiktigt fläcken med en vattenblandning och av milt rengöringsmedel.
 2. Förbered en bakpulverpasta och av vatten eller från vit vinäger, i omslag uppgift.

I båda fallen bör du vänta några minuter låt produkten agera innan Skölj. Det är då lämpligt att låt täcket lufttorka eller frånanvänd en hårtork för att påskynda torkningen. Men för detta andra alternativ måste enheten hållas tillräckligt långt bort från tyget för att undvika att skada det. När täcket är torrt, knacka på det för att återställa sitt ursprungliga loft och fördela fyllningen jämnt.